fit-met-apps-krant

Daar is ‘ie dan: ‘Fit met apps en wearables’

fit-met-apps-krantWoensdag 15 oktober verschijnt mijn nieuwste boek: Fit met apps & wearables. Je kon eerder al de uitnodiging voor de 15e lezen, maar vandaag ging het persbericht eruit. Spannend, want vanaf nu is het allemaal ‘echt’, terwijl ik de afgelopen twee jaar redelijk in stilte heb kunnen werken. Tijdens mijn weinige vrije weekenden was ik bezig met het testen van apps en fitnesstrackers, het interviewen van experts op het gebied van topsport, motivatie en quantified self en het schrijven, herschrijven en schrappen. Het eindresultaat? Een boek waarmee ik iedereen wil laten zien hoe makkelijk je fit kunt worden en je sportprestaties beter meetbaar maakt, door slim gebruik te maken van technologie zoals smartphones, apps, activiteitentrackers en hartslagmeters. Er is zoveel aanbod, dat een gids geen overbodige luxe is. Die gids is ‘Fit met apps en wearables’ geworden.

Let op: dit is een herpublicatie van 14 oktober.

Boek, talkshow, workshops…

Maar het is meer dan een boek: er komt een maandelijkse live talkshow met Fast Moving Targets, die op woensdag 15 oktober van start gaat en via een webcast te volgen is. Samen met Erwin Blom ga ik mensen interviewen die uit eigen ervaring vertellen hoe ze fit zijn geworden apps en wearables, of die zelf bezig zijn met het ontwikkelen van apps waarmee je kunt sporten en fit worden. Ik ga op pad om workshops te geven over het gebruik van apps en wearables. En daarnaast is er natuurlijk deze website, waar je dagelijks nieuwtjes en tips vindt.

Meer dan technologie

Veel mensen kennen mij al van iCulture, de website over alles wat met iPhone, iPad, iOS en andere Apple-producten te maken heeft. Die website gaat voornamelijk over technologie en producten die afkomstig zijn van één fabrikant: Apple.

‘Fit met apps’ is breder. Natuurlijk wordt in het boek Apple’s HealthKit genoemd en natuurlijk komt ook de Apple Watch voorbij, maar ik heb me niet beperkt tot één fabrikant want er zijn veel meer initiatieven gaande. Je leest in het boek ook over Google Fit en Samsung’s SAMI, over de sporthorloges en hartslagmeters, fietssensoren, slimme tennisbanen, zwembrillen die je hartslagzone met gekleurde lampjes doorgeven en apps die voorkomen dat je verveeld raakt tijdens het hardlopen.

De nadruk ligt ook veel minder op technologie: het boek legt ook uit wat je als amateursporter kunt leren van topsporters, hoe je gemotiveerd blijft om je aan een trainingsschema te houden en hoe je zorgt dat data niet in verkeerde handen terechtkomt.

Waar gaat het boek over?

Gonny-Fit-Apps-coverHet boek bestaat uit drie delen:

  • Fit worden (hoofdstuk 1 t/m 7) – Over fitheid meetbaar maken, gebruik van stappentellers en activiteitentrackers, realistische doelen stellen, aanleren van een actievere levensstijl, gamification en activiteiten waarmee je fit wordt zonder fanatiek te sporten. Bedoeld voor mensen die een zittende levensstijl hebben en daar iets aan willen doen.
  • Sportprestaties meten (hoofdstuk 8 t/m 16) – Over hardlopen, wielrennen, zwemmen, golfen, tennissen, schaatsen en trainen met een hartslagmeter. Bedoeld voor mensen die sporten en zich afvragen hoe ze slimmer kunnen trainen en hun prestaties kunnen verbeteren door te meten.
  • Achtergrond (hoofdstuk 17 t/m 20) – over achtergronden van sportmetingen, analyseren van data, leggen van verbanden en privacykwesties.

Een inhoudsopgave met alle hoofdstukken vind je hier.

Voorproefje

Hieronder lees je alvast een fragment uit het eerste hoofdstuk. Via de iBookstore kun je een langer voorproefje downloaden en het boek kopen.

laurens-ten-damHet is zomer 2013. Na wekenlang afzien komt er voor Laurens ten Dam een einde aan de Tour de France. De laatste dagen van de Tour de France werd duidelijk dat de top tien van het algemeen klassement niet meer haalbaar was. “De tijdrit was niet eens zo slecht”, zei Ten Dam. “Het was een zware koers met moeilijke klimpartijen en ik kon finishen zonder teveel tijd te verliezen”. Fans van de wielrenner wisten dat al lang: ze konden dagelijks online zijn prestaties, doorkomsttijden, hartslagzones en andere details bekijken. Laurens ten Dam deelt bijna al zijn sportprestaties met het publiek, ook tijdens belangrijke wedstrijden als de Tour de France. Hij gebruikt daarvoor een hartslagmeter, een sporthorloge en een app, die alle metingen doorstuurt naar een website.

Iedereen kan de prestaties van Ten Dam bekijken op de website Strava.com en zijn of haar eigen prestaties ermee vergelijken. Je hoeft geen topwielrenner te zijn om Ten Dam op trajecten zoals de Mont Ventoux uit te dagen: je installeert de gratis app, pakt je racefiets en vergelijkt jouw snelste tijd met die van Ten Dam of een van de andere renners. Dat inspireert en motiveert. Natuurlijk heb je als gewone sporter niet de luxe van trainingskampen, professionele begeleiding en de mogelijkheid om veertig uur per week te trainen. Maar de apps en accessoires die topsporters gebruiken, zijn tegenwoordig voor iedereen binnen handbereik. Het Garmin ForeRunner-horloge dat Laurens ten Dam tijdens zijn ritten gebruikt is gewoon in de winkel te koop en de gratis Strava-app is te installeren op de meeste recente smartphones. Er zijn nog veel meer apps en accessoires die je kunt gebruiken om fit te worden en je sportprestaties te verbeteren. Sterker nog: het aanbod is zo groot, dat het lastig is om nog overzicht te houden. Daarom ga ik je in dit boek helpen om uit het steeds groeiende aanbod precies die tools te kiezen die het beste bij jou passen.

Meer info

Op 15 oktober organiseert Fast Moving Targets de boekpresentatie in Amsterdam en dezelfde avond zal ook de eerste aflevering van de live talkshow Fit met apps plaatsvinden. Je kunt de talkshow live volgen via een webcast.

Meer details:

  • Titel: Fit met Apps & Wearables
  • Auteur: Gonny van der Zwaag
  • Uitgever: Fast Moving Targets
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Plaats: Amsterdam
  • ISBN paperback: 9789081875929
  • ISBN ePUB: 9789081875936
  • Verkoopprijs: €24,95 (paperback) / €9,99 (eBook)
  • Verkrijgbaar via: Fastmovingtargets.nl, de boekhandel en de meeste online verkoopkanalen
  • Inhoudsopgave: fithacking.nl/boek-fit-met-apps/
  • Gedrukt boek bestellen: via Fast Moving Targets
  • E-book bestellen: via iBookstore

Dit artikel is op 16 oktober, 10:00 opnieuw gepubliceerd.

Een gedachte over “Daar is ‘ie dan: ‘Fit met apps en wearables’

Reacties zijn gesloten.