Hartslagmeter nog kleiner

Hartslagmeters kunnen nog kleiner en nauwkeuriger

In wearables zitten tegenwoordig vaak optische hartslagmeters. Ze zijn te herkennen aan het groene lampje dat op je huid schijnt en ze meten de doorstroom van bloed, meestal op je pols. Het kan kleiner en nauwkeuriger, vindt LG Innotek. Dit dochterbedrijf van LG maakt cameramodules voor smartphones en heeft nu een hartslagmeter ontwikkeld die slechts één millimeter dik is, 30% nauwkeuriger meet en 20% minder energie verbruikt. Dat betekent, dat ze in veel meer wearables ingebouwd kunnen worden. Zelfs in heel fijne sieraden.

Hartslagmeter nog kleiner

Kleine hartslagsensor van LG

De hartslagmeter op de foto hierboven is trouwens niet die van LG, maar het laat wel zien hoe klein een hartslagmeter kan worden. Op de foto zie je de Pulse, een ring met ingebouwde hartslagsensor. De sensor van LG kan hartslag, zuurstofgehalte van het bloed en stressniveau’s meten. Het kan de foutmarge van hartslagmeting verkleinen tot 5 BPM tijdens het sporten en 2 BPM in rust, waardoor de hartslagmeter ook voor medische toepassingen geschikt is. LG Innotek wil de sensoren ook gaan inbouwen in auto’s. Het kan leiden tot compactere fitnessarmbanden en smartwatches, die langer meegaan op een batterijlading, ook als je constant aan het meten bent.

Pulse ring met hand

lg-innotek-bio-sensor

Andere grote techbedrijven zijn ook hard aan het werk om betere componenten voor wearables te maken. Zo is Samsung bezig met een Smart Bio-chip, een energiezuinige chip waarmee je hartslag, lichaamsvet, spiermassa, huidtemperatuur, hartritme en stressniveau’s kunt meten. En Qualcomm heeft een Snapdragon Wear-chip aangekondigd, speciaal voor wearables. Die is ook energiezuiniger dan de chips die nu worden gebruikt en die meer op smartphones zijn afgestemd. Met de Snapdragon Wear kun je wearables maken die langer meegaan en ook een compacter design hebben.

LG Innotek biosensor