carrot-hunger-rood

Carrot Hunger, voeding vastleggen met humor

Vandaag een gloednieuwe app, die nog maar net is verschenen. Carrot Hunger is een app waarmee je je voeding vastlegt, maar dan wel op een heel bijzondere manier. Terwijl je invoert wat je hebt gegeten geeft de app commentaar – op een wel heel bijzondere manier. Zo krijg je te horen dat je een skelet bent als je niet genoeg eet. Maar je krijgt ook een sneer als je over je calorieëndoel gaat.

Carrot Hunger: laat me niet lachen

De insteek van Carrot Hunger is om je zoveel mogelijk te vernederen. Dat gebeurt soms op subtiele wijze, zoals de opmerking dat je ‘big boned’ bent bij het invullen van je gewicht. Je krijgt daarbij trouwens meteen een pop-up te zien, met de opmerking dat de kans op liegen 97% is. Carrot Hunger heeft ook een geniale manier gevonden om geld te verdienen. Ga je over het calorieëndoel heen, dan kun je de app omkopen voor 99 cent. In dat geval wordt de hamburger of zak chips die je wilde gaan eten niet meegeteld. Maar ja, dat kost je wel geld en je zult het daarom maar een paar keer doen. Besluit je niet te betalen, dan krijg je veel meer advertenties te zien – die je trouwens ook tegen betaling kunt laten weghalen. Het is dus zaak om je zo goed mogelijk aan het calorieëndoel te houden, om te zorgen dat Carrot Hunger je niet in de nek gaat hijgen met beledigende teksten.

Nog iets anders over die reclamebanners: een deel daarvan is nep en is alleen bedoeld om te kijken of je wel genoeg ruggengraat hebt. Tik je op een reclame voor gratis frietjes bij McDonalds, dan is er kans dat je in een val bent gelokt. Carrot Hunger reageert daar natuurlijk op gepaste wijze op: door hoofdschuddend te constateren dat je toch eigelijk een gigantische loser bent.

In de app moet je net als veel andere voedingspaps eerst je gewicht, lichaamslengte en doel invoeren. Carrot Hunger bepaalt daarna het calorieëndoel. Nou ben ik niet zo’n voorstander van alleen maar calorieën tellen (het gaat er meer om hoe de kwaliteit van die calorieën is), dus voor mij is deze app niet dé oplossing. Het gaat namelijk alleen maar om calorieën, je kunt niet zien hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten je bezig hebt gekregen en ook niet of er voldoende vitaminen, calcium, magnesium en allerlei andere nuttige voedingsstoffen in zaten. Met deze app kun je de dag doorkomen door alleen maar cola light te drinken en suikervrije dropjes te eten en dan nog krijg je een pluim omdat je ‘gezond’ bezig bent. Maar je bent er zelf bij: je kunt die calorieën een beetje gebruiken als leidraad en je snapt zelf ook wel dat een banaan (89 calorieën) een betere keuze is dan een croissant met boter (272 calorieën).

carrot-hunger-startscherm carrot-hunger-voeding-invoeren

Het invoeren van de voedingswaren is op zich nog wel een uitdaging. De database in de app bevat heel wat producten, maar ze zijn vooral gericht op Amerikanen. Woody’s BBQ Pork staat er wel in, maar de kook-en-stoommaaltijden van AH niet. Je hebt dus het meest profijt van deze app als je normale voedingswaren eet en geen processed foods met tientallen ingrediënten. Want dan ben je wel even bezig.

Voor wie?

Om Carrot Hunger te kunnen waarderen moet je houden van de kwetsende humor van deze app. Je moet ook sterk in je schoenen staan en niet gefrustreerd raken als je voor de zoveelste keer op de vingers wordt getikt omdat je frietjes hebt gegeten. Er is een een groep mensen waarvoor deze app duidelijk niet is bedoeld: heb je last van een eetstoornis of psychische problemen, dan is het beter om een andere app te gebruiken die je meer begeleiding geeft en niet op negatieve gedachten brengt. Een positief punt van Carrot Hunger is dat je geen extreem dieet hoeft te volgen. Het calorieëndoel rond de 1500 geeft je genoeg mogelijkheden om alle voedingsstoffen binnen te krijgen en redelijk normaal te eten. Carrot Hunger vereist ook dat je redelijk goed thuis bent in het Engels, anders begrijp je niet alle grapjes en heb je moeite met het invoeren van de etenswaren.

carrot-hunger-instellen carrot-hunger-instellingen

Is het wat?

Ja en nee. Carrot Hunger lijkt op het eerste gezicht vooral een gimmick. Maar misschien is juist die humor dat extraatje waardoor je juist wel blijft doorzetten met het vastleggen van je voeding. Bij voedingsapps is het probleem vaak om je aandacht vast te houden. Na een weekje of twee begint het al vervelend te worden, na een week of drie stop je er helemaal mee. Het is domweg teveel werk om elke dag precies vast te leggen wat je eet. Er is dus iets extra’s nodig om je te motiveren en misschien is dat wel het naar je hoofd slingeren van beledigingen. Net waar jij van houdt. De eenzijdige focus op alleen calorieën maakt Carrot Hunger voor mij wel een minder goed bruikbare app. Gezond eten draait om meer dan alleen calorieën tellen.

Carrot Hunger downloaden

De app Carrot Fit is beschikbaar de voor iPhone en kost helemaal niets. Wel zijn er in de app aankopen aanwezig.

Een gedachte over “Carrot Hunger, voeding vastleggen met humor

Reacties zijn gesloten.