Zo draag je een hartslagmeter met borstband (voor vrouwen)

Met een borstband kun je je hartslag meten terwijl je aan het sporten bent. Maar hoe dragen vrouwen zo’n hartslagmeter? Onder of boven je sportbh? En hoe zorg je dat een borstband comfortabel zit?

hartslagmeter vrouwenEen hartslagmeter met borstband bestaat uit twee onderdelen: een elastische band en de hartslagmeter zelf. Omdat er meestal geen display op de hartslagmeter zit moet je de data aflezen via een ander apparaat, bijvoorbeeld een gekoppelde smartphone. Door de hartslagmeter met borstband op de juiste manier te dragen, zorg je dat de juiste data gemeten wordt en dat je gerichter werkt aan je trainingsdoelen.

De manier waarop je de borstband draagt is bij alle merken en modellen ongeveer hetzelfde. Vaak vind je in de handleiding van jouw model ook wel een instructie hoe je de borstband omdoet. Maar die instructie is vaak alleen gericht op mannen, terwijl vrouwen ook nog met iets anders te maken hebben: het dragen van een sportbeha. Draag je de borstband boven de sportbeha, op de plaats waar je hart zit? Of toch aan de onderkant? Stop je de borstband weg achter het elastiek van de sportbeha, of ga je dan teveel zweten? Allemaal vragen waar we in dit artikel antwoord op geven.

De meeste hartslagmeters hebben elektroden of een rubberachtig gedeelte met speciale geleidende eigenschappen. Maak de elektrodes wat vochtig met kraanwater of speeksel, zodat de geleiding optimaal is. Je sluit de hartslagmeter rondom je middel en trekt de elastieken band aan, zodat het stevig rondom je middel sluit, zonder te gaan knellen. Daarna schuif je de hartslagmeter omhoog, tot vlak onder je sportbeha. De sensor moet precies in het midden zitten en de band moet in een rechte lijn rondom lopen, langs ribbenkast en rug. De borstband moet zo strak zitten dat hij niet gaat bewegen tijdens het sporten. Maar hij moet ook niet zo strak zitten, dat je niet meer goed kunt ademen.

Hartslagmeter comfortabel dragen

Draag je een sportbeha tijdens je work-outs, dan moet de borstband onder de sportbeha zitten, zodat deze de borstband op z’n plek houdt. De sensor blijft dan ook goed in contact met je huid. Zou je de borstband gedeeltelijk over de sportbeha dragen, dan krijg je geen nauwkeurige meting. Het directe contact met de huid kan echter vervelend aanvoelen en zelfs huidirritatie veroorzaken. In het begin is dat te verwachten: je bent niet gewend om een borstband te dragen en het voelt nog onwennig. Maar als je last blijft houden van huidirritatie moet je iets anders verzinnen. Er zijn speciale sportbeha’s met een langere band aan de onderkant, waardoor je de hartslagmeter wat later kunt dragen. Ook zijn er speciale beha’s die zijn aangepast voor hartslagmeters: ze hebben openingen waar je de borstband doorheen kunt steken, zodat deze minder in de weg zit.

Hartslagmeter: wat moet je ermee?

Met een hartslagmeter kun je veel gerichter trainen, omdat je weet of je in de juiste hartslagzone zit. Veel mensen gaan als een dolle hardlopen of fietsen, om flink te zweten. Maar dat is niet de beste aanpak als je bijvoorbeeld vet wilt verbranden. Je moet de optimale hartslagzone vinden en die is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, trainingsdoel en mate van fitheid. In Fit met apps kun je lezen hoe je je optimale hartslagzones berekent op basis van allerlei formules.